Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Vården missar ofta psoriasis i hudveck

Invers psoriasis är en form av psoriasis som uppträder vid könet och i hudveck som armhålor, under brösten och mellan skinkorna. Vården missar ofta denna form av psoriasis. En anledning kan vara att både patienter och läkare tycker att det är pinsamt att prata om psoriasis på könet, mellan skinkorna och under brösten. En annan anledning kan vara att läkarna aldrig ser utslagen därför att de inte bett patienterna ta av sig underkläderna.

Mia Schneeweiss och Joseph Merola är läkare på Brigham and Women’s Hospital i Boston USA. De medverkade vid IFPA:s världskonferens om psoriasis och psoriasisartrit i Stockholm i slutet av juni. Merola har i en undersökning kommit fram till att mer än var fjärde psoriasispatient har invers psoriasis. Schneeweiss presenterade på konferensen resultaten av en annan undersökning. Den visar att bara två procent av psoriasispatienterna i USA registrerats för invers psoriasis trots att sjukdomen är så vanligt förekommande.

Schneeweiss förklarade att deras resultat tyder på att vården inte upptäcker att psoriasispatienter har invers psoriasis, att de diagnostiserar utslagen fel eller inte använder koden för denna sjukdom. Feldiagnosticering kan leda till att patienterna felbehandlas då läkaren tror att de har svampinfektion eller någon annan hudsjukdom.

– Om vi läkare såg till att patienterna klär av sig vid läkarbesök så att vi kan leta efter invers psoriasis så skulle vi nog hitta det i högre utsträckning, säger Joseph Merola.

Att läkarna undersöker sina patienter noga är viktigt också eftersom det är vanligare med psoriasisartrit och annan samsjuklighet hos psoriasispatienter som har invers psoriasis. Det är också viktigt att invers psoriasis behandlas på rätt sätt. Merolas och Schneeweiss forskning visar att läkarna i USA ofta använde krämer med väldigt starka steroider som inte är avsedda för de känsliga områden på kroppen där invers psoriasis förekommer.

Skriven av: Karl Lindberg