Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Stor-Göteborg

Stor-Göteborgs lokalavdelning omfattar kommunerna Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille, Öckerö, Ale och Kungälv.

Julbord 2 december 2023

JULBORD Lördagen den 2 december kl.14.15 – 16.15 The Golden Days Södra Hamngatan 31
Begränsat antal. Först till kvarn gäller OBS ANMÄLAN SENAST 20 November.

Vi har bokat 40 platser Priset är, 475: – kr för medlemmar och 675: – kr för max en medföljande
som inte är medlem. Läsk eller lättöl ingår. Inbetalning sker på Plusgiro nr 846282-2 vid anmälan.
Anmälan till föreläsning och julbord gör du till Siv, tel. 0707-46 03 35, Barbro 0730-34 20 02 eller
Ritva 0709-522672 eller mail till goteborg@pso.se .

Höstmötet 2018

Nästan 60 medlemmmar deltog i föreläsning och information

 StorGöteborg lokalavdelnings  höstmöte. Inbjuden att föreläsa var överläkare och dermatolog Johanna Bråred Christensson. Föreläsningen handlade om psoriasis och de mekanismer som kan  utlösa sjukdomen samt de behandlingsmetoder som finns att tillgå. Hela behandlingstrappan med mjukgörande, kortisonsalvor, ljusbehandling, PUVA, Buckybehandling,  systembehandling och biologiska läkemedel avhandlades. Vi fick också en genomgång vad som händer på cellnivå och hur man med olika biologiska läkemedel kan påverka dessa. Samsjukligheten är en stor fråga för vården att uppmärksamma. Den följande frågestunden gav deltagarna möjlighet att lyfta och få svar på för dem angelägna frågor. Johanna tackades för en givande föreläsning med blommor och applåder.

 

Paus med fika och räkmacka samt i samband med detta dragning på lotterier. Därefter informerade ordföranden om aktuellt i föreningen, vården och vårt politiska påverkansarbete. Särskilt aktuellt nu är att Sahlgrenskas hudmottagning stänger sin ljusbehandling för stambyte skall genomföras. Detta har vi protesterat emot och driver nu frågan i Hälso-och sjukvårdsnämnd samt Sahlgrenskas styrelse. De nya Nationella riktlinjerna informerades om och i dessa har bl.a.  mjukgörande lyfts fram och vi hoppas på att förnuftet kommer att segra i VG-regionen nu så att de åter förskrivs inom högkostnadsskyddet. Viktigt för oss är nu att vara delaktiga och påverka de medicinska riktlinjer som VG-regionen nu skall ta fram.

 

Medlemsmöte med föreläsning

Måndagen den 22 oktober 2018 kl. 18.30 på Dalheimers Hus, Slottskogsgatan 12

 

Att ha psoriasis innebär att man i olika stor utsträckning måste anpassa sitt liv till olika behandlingar.
På senare år har det skett en utveckling med nya läkemedel.
Vi har bjudit in överläkare och dermatolog, Johanna Bråred Christensson att föreläsa om psoriasis och de senaste behandlingsmetoderna. Hon arbetar på Citysjukhuset+7, tidigare på Carlanderska och Sahlgrenska.

Anmälan, som är bindande skall göras så snart du kan men senast onsdag den 17 oktober. Vi bjuder som vanligt på fika och räksmörgås Tala om ifall du inte tål vissa livsmedel. Tel. och e-mail. se nedan. Meddela sedan om du får förhinder.
Tänk på allergikerna. Använd inga starka dofter/parfymer.
Genomförs i samarbete med ABF och LEO Pharma AB

 

Internationella Psoriasisdagen är den 29 oktober. Troligen kommer vi att finnas på ett apotek eventuellt tillsammans med en sköterska. Mer information om detta kommer på vår hemsida och Facebook.

 

Sahlgrenskas ljusbehandling är stängd från mitten av oktober och resten av året. De skall göra ett stambyte i huset och har inte ordnat med ersättningslokaler. Vi är mycket kritiska till detta och har tagit upp frågan med politikerna. Hur påverkas du av detta? Meddela oss per mail eller telefon.

 

Nationella riktlinjer. Socialstyrelsen har gett ut Nationella riktlinjer för psoriasis vilka är preliminära fram till maj 2019. I VG-regionen pågår nu ett arbete med att ta fram regionala riktlinjer och vi försöker att påverka dessa så att det inte blir en sämre version. Man kan ju tycka att det inte skulle behövas regionala riktlinjer men självbestämmanderätten gör att de inte är tvingande för landstingen. De kan gå längre eller göra en snålare version. Vi oroas av att de t.ex. inte skall tillhandahålla mjukgörande och vara snåla med förskrivningen av övriga läkemedel.

 

Delta i föreningens arbete.  Har du lust att medverka i vår verksamhet? Vi behöver säkerställa föreningens fortlevnad. Anmäl ditt intresse. För att motverka försämringar i vården är vårt arbete viktigt. Vi behöver dig.

 

JULBORD LÖRDAG 8 DECEMBER 2018 kl. 13.30 PÅ
JUNGMAN JANSSONS RESTAURANG PÅ ÖNNEREDS BRYGGA
Begränsat antal – Först till kvarn gäller. Anmälan se nedan.
Om Du åker kommunalt utgår buss 94 från Frölunda det tar ca 10 min att åka.
Vi har speciella bord och möter  dig i entrén.
Borden är bokade från kl 13.30 och vi sitter kvar så länge vi orkar äta.
Priset är 250: – kr för medlemmar och 375: – kr för max en medföljande som inte är medlem.
Inbetalning sker på Plusgiro nr 846282-2 senast den 20 november.

Anmälan till samtliga aktiviteter gör du till
Siv, tel. 031- 48 05 40 eller 0707-46 03 35, Barbro 0730-34 20 02 eller Ritva 031-55 13 06. eller 0709-522672 du kan också skicka mail till goteborg@pso.se .

 

 

 

Årsmöte i Göteborg 2018

StorGöteborgs lokalavdelning höll sitt årsmöte 26 mars på Dalheimers hus. Ett 40-tal medlemmar tog vara på möjligheten att träffa en sjukvårdspolitiker samtidigt som man deltog i det för föreningen så viktiga årsmötet.

 

Efter fika med en god räkmacka och kaka samt dragning på lotterierna genomfördes årsmötet med stadgeenliga frågor. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och omvaldes. Vi hade gärna önskat att fler vill engagera sig i föreningen, men det är svårt att rekrytera nya till styrelsearbetet . Vi hade bjudit in andre vice ordföranden i Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd, Ann-Christine Andersson, för att berätta om nämndens arbete och hur det fungerar mellan politiken och sjukvårdsorganisationen. Hon är väl förtrogen med psoriasisvården eftersom hon själv har psoriasis. Antalet medborgare i Göteborg växer snabbt och just nu planeras 2 nya sjukhus. Vi fick en bra beskrivning av frågor som nämnden arbetar med och mötesdeltagarna fick även möjlighet att ställa frågor. Några frågor berörde kösituationen och att man inte får hänvisning till annan klinik då man inte kan få vård inom vårdgarantin, kvälls- och nattöppet på vårdcentraler, varför har man inte samma IT-system inom hela sjukvården, bristen på kontinuitet i läkarkontakt m.m. och många fler frågor.

Vi åkte på kryssning i skärgården

Tre timmars brunchkryssning i Göteborgs södra skärgård med M/S Carl Michael Bellman

Lördagen den 2 juni åkte vi från gästhamnen vid Lilla Bommen på en härlig kryssning med brunchbuffé och ett välfyllt dessertbord. På buffébordet hittade man alltifrån lax och skärgårdens klassiska sillar till hemlagade köttbullar, ostbricka och vackra och fräscha sallader. Allt man kan tänka sig för en perfekt brunch. Det var gott om tid att njuta av läckerheterna och att lämna lite plats åt desserterna.

Strömma Kanalbolaget skriver på sin hemsida:”Avkoppling och förstklassig utsikt. En av Göteborgs bästa bruncher. Luta dig tillbaka och njut av den vackra miljön och förstklassig service. Det bekväma och moderna fartyget har en ljus och luftig matsal med panoramafönster i bottenplan och bjuder er på unik utsikt medan båten kryssar fram i skärgården. Övre däck med bar och soffor rymmer också ett stort soldäck där du kan njuta av sol och salta, friska havsvindar.”

Avslutning i vårens Psoriasisskola

Ännu en omgång av Psoriasisskolan på Sahlgrenska Universitetssjukhusets Hudavdelning har genomförts. Ett 20-tal deltagare har fått en utökad kunskap om vad vi idag vet om orsaker, mekanismer, förekomst och de olika typerna av psoriasis. Samsjuklighet och behandling samt livsstilens påverkan har man också fått lära sig mycket om. Från Psoriasisförbundet informerade Kjell Gustafsson om föreningens verksamhet och de frågor som föreningen driver. Högt på dagordningen står bl.a. behandlingsplan, behandlingsmål, tillgänglighet på tider som passar patienternas livssituation, modern behandling med de nya läkemedlen och mjukgörande krämer inom högkostnadsskyddet. Nu satsar vi på att påverka de nya riktlinjerna för behandling som skall tas fram av VGR och som skall utgå från de nya nationella riktlinjerna. Alla som vill lära sig mera om Psoriasis rekommenderas att anmäla sig till höstens omgång av skolan.

Kontakt

Stor-Göteborg

Psoriasisförbundet Stor-Göteborg
Ostgatan 8
412 75 Göteborg

Kontaktperson

Kjell Gustafsson, Ordförande

0735-202185