Psoriasis kan drabba huden, lederna, och självkänslan
Psoriasis kan drabba huden och den kan även drabba leder i form av psoriasisartrit. Den gör ingen skillnad på ålder eller kön, när det gäller risken att utveckla sjukdomen.
En kronisk inflammatorisk systemsjukdom
I Sverige beräknas att cirka 250 000 till 300 000 individer har psoriasis. Det gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar, en sjukdom som ibland kan innebära ett stort lidande för den enskilde individen. Trots att så många har sjukdomen finns ett stort kunskapsglapp både hos gemene man och inom vården. Föråldrade föreställningar tenderar att hänga kvar, exempelvis att det är en form av hudutslag/hudsjukdom eller att den är smittsam.
För människor med psoriasis innebär det att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska göra. En del människor utvecklar ett immunförsvar som reagerar mot och går till angrepp mot den egna vävnaden, reaktionen är att vävnaden inflammeras.
Här kan du läsa mer om immunsystemet
Framsteg inom forskningen ger en allt mer omfattande kunskap om sjukdomen. Vi vet numera att psoriasis är en systemsjukdom som omfattar mer än hudförändringar, fler organ än huden kan drabbas. Det är vanligt med samsjuklighet, därför är det viktigt för den som har psoriasis, och för vården, att vara uppmärksam på symtom som kan tyda på förekomst av andra sjukdomar som t ex hjärt-kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes (typ 2), och inflammatoriska ögonsjukdomar. Detta gäller särskilt för de som har svårare, mer utbredd psoriasis. Att hålla koll på sitt blodtryck, sin vikt och att sluta röka är viktigt för att kunna förebygga eller åtminstone lindra vissa former av samsjuklighet.
En sjukdom med många olika uttryck
Psoriasis går i skov, med det menas att sjukdomen ”blossar upp” i perioder. Sjukdomen varierar mycket i intensitet och omfattning mellan individer. En del har lindriga besvär och kan vara symtomfria under långa perioder, medan andra har mer kontinuerliga och svårare besvär av sin sjukdom.
Psoriasis kan ta sig olika uttryck, men den karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller, vilket resulterar i fjällande, rodnande, torra fläckar på hud och i hårbotten. Utslagen kan se olika ut och omfattningen av utslagen varierar. Det är inte alltid den är synlig, en del har psoriasis i hårbotten, en del har bara enstaka utslag. Andra får kraftiga skov med tydliga utslag över stora ytor på huden. Omfattningen kan se helt olika ut i olika faser i livet och påverkas av hur vi lever och mår i övrigt.
Läs mer om olika former av psoriasis här
Varför får man psoriasis?
Varför man får psoriasis och vad som utlöser sjukdomen är inte helt klarlagt, däremot vet man att ärftligheten spelar en stor roll. Risken att få sjukdomen är högre om du har någon i familjen som har sjukdomen. Ofta är det något som ligger bakom att sjukdomen triggas och bryter ut, det kan vara faktorer som exempelvis infektioner eller vissa läkemedel, men även som reaktion på stark stress och trauma.