Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Fetma vanligare bland patienter med psoriasisartrit

Närmare 30 procent av patienter med psoriasisartrit rapporterar fetma, enligt en svensk studie.

– Sjukvården behöver uppmärksamma hur vikten utvecklas hos de här patienterna mer än vad som gjorts tidigare, säger Eva Klingberg, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

 

Närmare 29 procent av patienter med psoriasisartrit rapporterade fetma, definierat som ett BMI på 30 eller mer. Detta kan jämföras med 15 procent i den övriga befolkningen. Eva Klingberg menar att fetma påverkar sjukdomsförloppet genom att fettväven bildar inflammatoriska ämnen. Dessutom blir belastningen på lederna stor.

 

Resultatet visar däremot att andelen patienter som röker har minskat. Från att ha varit dubbelt så många i patientgruppen som röker jämfört med övriga befolkningen, så ligger nu grupperna på nästan samma nivå.

 

– Man har lyckats med att minska rökningen i denna patientgrupp. Nästa steg borde alltså vara att hjälpa till med viktnedgång hos patienter med övervikt och fetma, säger Eva Klingberg.

Resultatet kommer från en svensk kartläggning av riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom bland 982 patienter med psoriasisartrit. Resultatet är baserat på en frågeenkät och faktorerna som studerades var vikt, rökvanor, högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter.

 

Bakgrunden till studien är att patienter med psoriasisartrit utifrån tidigare studier har visats ha en högre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta innebär att det viktigt att identifiera och behandla riskfaktorer i den här patientgruppen.

 

Även vad gäller andra riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck sågs en ökad förekomst bland patienter med psoriasisartrit.

 

Läs mer i abstract: Eva Klingberg med flera. Obesity is highly overrepresented among Swedish patients with psoriatic arthritis compared with the general population. Abstract: FRI0492. Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.3118

 

Källa: Dagens Medicin

Skriven av: Psoriasisförbundet