Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasisförbundet kritiskt till flytt av hudpatienter

Den högspecialiserade slutenvården Reuma, Hud och Njure (RHN) på Nya Karolinska i Solna planeras att flyttas efter beslut av sjukhusledningen. Ett dåligt beslut enligt Psoriasisförbundets ordförande Tina Norgren som ser risk för ökade problem när de redan få slutenvårdsplatserna för allvarligt sjuka hudpatienter riskerar att bli ännu färre.

Bakgrunden till beslutet är att Nya Karolinska i Solna fått i uppdrag att ta emot 500 fler förlossningar under 2022. Något som gör att den högspecialiserade slutenvården för Reuma, Hud och Njure (RHN), där patienter med komplexa inflammatoriska sjukdomar vårdas nu tvingas flytta. Det innebär att patienterna, varav många befinner sig i ett livshotande tillstånd, flyttas till en avdelning längre bort från IVA. Beslutet har fått Psoriasisförbundets ordförande Tina Norgren att reagera.

 

-Det är bedrövligt att vårdplatserna för allvarligt sjuka hudpatienter dras ner. Vi tycker att det är dåligt att vi patientorganisationer inte blivit tillfrågade om vad vi tycker, säger hon.

 

Beslutet har fått uppmärksamhet efter att fyra överläkare i reumatologi luftat sin oro över flytten i ett öppet brev till sjukhusledning, regionråd och sjukvårdspolitiker inom Region Stockholm. Flytten är beräknad att ske den 17 januari 2022.

 

Vill du hjälpa till med att försöka förhindra flytten? Skriv på namninsamlingen för att stoppa beslutet. Du hittar den här.

Skriven av: Jon Andersson

Foto: Justin Jägare