Välkommen till höstens alla aktiviteter 2023!
För deltagande i nedanstående medlemsarrangemang ringer du till kansliet, tel. 040- 23 63 48 eller skicka E-mail till malmo@pso.se.
Samtliga nedanstående arrangemang vänder sig endast till medlemmar i Psoriasisförbundet Malmö-Vellinge lokalavdelning. Ange medlemsnr. vid anmälan.
Betalning till Bankgiro. 5904 – 9684
Psoriasisförbundet Malmö – Vellinge finns på Föreningarnas dag söndagen den 13 augusti i Malmö.
Föreningarnas dag är en del av Malmö Festivalen. Vi finns under dagen på Gustav Adolfs torg för att informera om år verksamhet. Kom gärna förbi!
Gustav Adolfs torg 11.00 – 15–00
Bussresa till Öland fredagen 15 sept. – söndag 17 sept.
Vi startar i Malmö kl. 8.00 och kör sedan E22 norrut genom Blekinge längs kusten upp till Kalmar.
3 dagars resa i helturistbuss, inträden och guidning, 2 övernattningar inkl. frukost, 2 middagar, 1 lunch samt mycket, mycket annat ingår.
Detaljerat program på nästa sida.
Pris 2 995,- per person. Tillägg enkelrum 500: –
Anmälan och betalning senast den 6 augusti.
Onsdagen den 11 oktober kl. 13.00 blir det studiebesök på Statarmuseet i Torup.
Genom en guidad tur får vi en inblick i statarsystemet och i en statar- och lantarbetarfamiljs vardag och helg. Under besöket bjuds det på kaffe / te och pannkakor med sylt.
Pris per person, 50 kr. Anmälan och betalning senast 1 oktober
Fredagen den 27 oktober bjuder vi alla besökare på tårta.
Den 29 oktober infaller psoriasisdagen. Av den anledningen bjuder vi alla besökare fredagen den 27 oktober på kaffe och tårta. Passa på tillfället att se våra lokaler och vår anläggning.
Träffa personal och andra medlemmar och besökare.
Ta gärna med vänner och bekanta.
Styrelsen är på plats mellan kl. 13.00 – 15.00.
Ingen anmälan krävs. Välkomna.
Onsdagen den 8 november kl. 13.30 besöker vi Islamic Center för en guidad rundvandring.
Vi får en guidad rundtur i moskén på Västra Skrävlingen kyrkväg i Malmö och får ta del av byggnadens unika arkitektur samt får information om Islam och dess traditioner och högtider.
Efter studiebesöket går vi snett över vägen och intar en eftermiddagsfika på Botildenborgsgården.
Se lite info på nästa sida.
Pris per person, 50 kr. Anmälan och betalning senast 1 november.
Fredagen den 1 december kl. 18.30 är det dags för JULBORD.
Välkommen till vårt traditionella julbord på Restaurang Rådhuskällaren, Stortorget i Malmö.
Glögg, julbord, lättöl eller vatten samt kaffe.
Pris 250 kronor per deltagare. Anmälan och betalning senast den 22 november.
Friskis&Svettis.
Kontakta Monica Tjörnhagen för närmare information: monica@malmo.friskissvettis.se
PSO medlemmar erhåller 10 % på träningskort, gäller dock ej pensionärskort.
Hälsningar Styrelsen
Bussresa till Öland 15 – 17 september.
Välkommen att följa med Kul&Tur till Öland! Vi bor mitt i historiska Kalmar med sina kullerstensgator, gamla byggnader och vackra parker som ger staden charm och karaktär. Vi besöker Kalmar slott, har den hel dag på Öland där vi bl a besöker Långe Jan, Solliden Slott och Borgholms slottsruin. På menyn denna dag står äkta, öländska kroppkakor! Och under hemresan hälsar vi på hos ett par småländska glasbruk!
Dag 1 fredag 15/9
Samling hörnet Östra Hindbyvägen / Silverviksgatan i Malmö.
Vi lämnar Malmö kl.08.00 och via ”Sveriges Trädgård”, Blekinge, kör vi längst kusten till Småland och trivsamma Kalmar. Här inleds vårt besök med en intressant guidning av Kalmar Slott, vars historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden! Vi får berättat om Kalmarunionen och Vasasönernas renässanspalats, hur renässansfurstarna levde och verkade i de ståtliga rummen, om sovvanor, mat och dryck samt hur hovet fungerade. Efter detta intressanta besök checkar vi in på anrika Calmar Stadshotell, beläget mitt i staden intill Domkyrkan och de trevliga gågatorna. Under kvällen serveras vår välkomstmiddag på hotellet. Kanske lockar därefter hotellets champagne- och cocktailbar, eller puben Pipes of Scotland, med något gott att avrunda dagen med?
Dag 2 lördag 16/9
Idag blir det Öland, vårt minsta landskap och vår näst största ö, för hela slanten! Efter hotellets goda frukostbuffé kliver vi ombord på vår bekväma buss och åker över Ölandsbron, i över 20 års tid Europas längsta bro. Väl i land kör vi söderut till Ölands södra udde och tittar på Sveriges högsta fyr Långe Jan. Vi färdas sedan norrut förbi Eketorps fornborg och världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Hos Fröken Frankenstein stannar vi till, och fröken själv ger oss en inblick i hennes chokladtillverkning. Givetvis finns möjlighet att botanisera bland de fina, handgjorda pralinerna och chokladkakorna! Musteriet Ölandsmust har en ekologisk äppelodling av vilken de gör en naturligt god must utan tillsatser. Den måste vi provsmaka! Det gör vi på musteriet, vill vi finns även möjligheten att investera i en flaska eller två. Därefter besöker vi byn Lerkaka, känd för sin långa rad av väderkvarnar. Strax intill ligger Folkeslundastenen med sin spännande historia. Så har det blivit dags att få en intressant guidning av den vackra parken vid kungafamiljens sommarslott Solliden, där vi även får beskåda slottet från utsidan. Solliden anlades på initiativ av drottning Victoria som inspirerats av flera besök i den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Dagens lunch är ”nationalrätten” Ölands Kroppkakor, som sägs vara kungen bland kroppkakor. De godaste tillverkas och äts på Öland, allt enligt Ölandsborna. Vi tar seden dit vi kommer och avnjuter denna specialitet hos en av de populäraste tillverkarna som serverar oss handgjorda kroppkakor med de typiska tillbehören smör, lingon och grädde. Mätta och belåtna efter denna kulinariska upplevelse är det dags för ännu en intressant guidad tur, denna gång på Borgholms slottsruin. Med anor från 1200-talet, ombyggt till ett ståtligt renässanspalats till slottsruin – vi får ta del av en händelserik historia! Nöjda efter en givande, innehållsrik dag återvänder vi till Kalmar och kvällens middag på vårt hotell.
Dag 3 söndag 17/9
Dagen inleder vi med den goda frukosten, innan vi lastar vår buss. Färden går västerut till Målerås glasbruk med anor från 1890. Här görs konst- och prydnadsglas som främst är slipat, målat och graverat. Djurrelieferna från Målerås är kända över hela världen. Därefter besöker vi Bergdala där det har blåsts glas sedan 1889. Området präglas av en mysig bruksmiljö med röda trähus. Här görs både klassikern Blå kant och nytt spännande konstglas. Vi tar oss sedan över gränsen till Skåne, och sen eftermiddag beräknas vi vara tillbaka i Malmö, belåtna efter innehållsrika och trivsamma dagar i Småland och på Öland!
Studiebesök Islamic Center
- Vid ingången till moskén tar man av sig skorna, det finns skohyllor där man kan placera skorna.
- Tänk på att inte komma lättklädd i moskén, exempelvis att inte visa knäna, långa byxor och kjol går utmärkt.
Att täcka axlarna är också bra att tänka på. - Mobiltelefoner skall vara ljudlösa och hålla låg ljudnivå inne.