Må bra med psoriasis

Må bra med psoriasis

Huvudfilmen är 19 minuter lång och berör livsstilsområdena: Motion, kost, stress och tobak.

Psoriasis är en systemsjukdom som påverkar livet på många sätt. Grunden för välbefinnande handlar ofta om att hitta egna metoder för att hantera och leva med sjukdomen. För att må bättre måste man kanske göra en förändring. På denna webbplats hoppas vi att du ska hitta ny kunskap samt verktyg och inspiration för livsstilsförändringar. Att se filmen Må bra med psoriasis kan vara en början.

4f57f3c111581e756e0005ee

Fördjupningsfilmer

Se Må bra med psoriasis fördjupningsfilmer om kost, motion, stress och att bli rökfri.

I fyra fördjupningsfilmer utvecklar vi hur man på olika sätt kan påverka sitt mående med psoriasis.

Må bra med psoriasis - kost

I Må bra med psoriasis - kost, möter du experter som berättar om kostens betydelse för hur vi mår och de kopplingar som finns mellan kosten och inflammatoriska sjukdomar. Fyra människor med psoriasis delar med sig av sina berättelser och synen på kosten och hur den påverkat dem själva och sjukdomen. Filmen är 8 minuter lång.

Läs mer och se filmen Må bra med psoriasis - kost

Må bra med psoriasis - motion

Denna film fördjupar sig i livsstilsområdet fysisk aktivietet, eller motion och vilken betydelse det har för hur vi mår. Möt experter som berättar om hur fysisk aktivitet och hur det påverkar kroppen. Fyra människor med psoriasis och psoriasisartrit berättar också om sin syn på aktivitet och motion. Filmen är 8 minuter lång.

Läs mer och se filmen Må bra med psoriasis - motion

Må bra med psoriasis - stress

Att stress påverkar psoriasis är känt sedan länge. Men finns det ett bra sätt att komma till rätta med stressen? Mindre stess handlar om att lära sig hantera den. I denna film berättar experter om vad som händer i kroppen och människor med psoriasis och psoriasisartrit om hur de hittat sina vägar till ett balanserat liv. Filmen är 8 minuter lång.

Läs mer och se filmen Må bra med psoriasis - stress

Må bra med psoriasis - rökfri

Alla vet idag att det är farligt att röka. Men det är inte alla som känner till sambandet mellan psoriasis, psoriasisartrit och rökning. I den här filmen berättar experter om den forskning som finns på området. Kicki, som har psoriasis, berättar om sin resa till icke-rökare och hur det påverkat henne mycket mer än hon från början kunnat föreställa sig. Filmen är 7 minuter lång.

Läs mer och se filmen Må bra med psoriasis - rökfri

4f57f33211581e756a000632

Träningsfilmer

Träningsprogram med övningar anpassade för dig med nedsatt rörlighet och ledvärk.

Det är inte alltid lätt att hitta träning som passar för de behov man har. När man har ont i lederna kan en begränsning också vara att det gör ont, eller att vissa rörelser inte går att göra. Är man osäker på om man gör rätt är det lätt att låta bli. Samtidigt är träningen viktig för att inte ledbesvären och stelheten ska öka.

Per Larsson, överläkare vid Reumatologen på Karolinska Sjukhuset säger "Det är inte farligt att träna, men det är väldigt farligt att inte träna".

Psoriasisförbundet har tagit fram flera filmer med rörelser och träning anpassad för dig som inte tidigare har tränat, har ont i leder eller har begränsad rörlighet.

Du hittar filmerna under länkarna nedan med. I texten under respektive film får du även lite olika tips och saker som kan vara bra att tänka på. Som inledning kan det också vara bra att se fördjupningsfilmen Må bra med psoriasis - motion, där läkare och psoriasissjuka delar med sig om sina erfarenheter av att träna med psoriasis och psoriasisartrit.

Styrketräning med gummiband

Pilates på matta

Uppmjukningsövningar för stela leder

Yoga med sittande övningar

Yoga med stående övningar

Yogamix - sittande och stående övningar

Se fördjupningsfilmen Må bra med psoriasis - motion här

4f5830cd11581e756600081d
Gå till medlemssidan

Aktuellt

Testa dig!

Testa din kondition, styrka och rörlighet! På testsidorna hittar du en mängd olika tester att genomföra på egen hand eller i sällskap med andra.

Mål och motivation

Det finns många olika teorier om hur man kan se på hälsa och vad som ger hälsa.

Verktyg för livsstilsförändring

Vill du göra en förändring? Se filmerna verktygslådan för livsstilsförändringar med hälsocoachen Jonas Flank.

Anhörig

Att vara närstående till någon med psoriasis kan påverka vardagen på olika sätt. Läs berättelser om hur det är att leva med en familjemedlem som har sjukdomen.