Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis i underlivet

Psoriasis i underlivet är en speciell variant av psoriasis, så kallad invers psoriasis. Den uppträder inom fuktiga och varma hudområden: som armhålor, under brösten, i ljumskar och i underlivet. Vid psoriasis på dessa ställen saknas ofta, den för sjukdomen, karaktäristiska fjällningen.

Hos kvinnor med psoriasis i underlivet breder förändringarna ofta ut sig över blygdläpparna, i ljumskarna och på insidan av låren. Huden är röd och glänsande. Hudförändringarna är i allmänhet skarpt avgränsade mot den friska huden. Inne i veck (ljumskar, mellan blygdläppar, och så vidare) är huden ofta vätskande och det är vanligt med små sprickbildningar.

 

Hos mannen kan man på ollonet och på insidan av förhuden se röda, glänsande och skarpt avgränsade fläckar. Då hela förhuden och ollonet har förändringar är förhuden ofta svullen. Finns utslagen på penisskaftet är de i allmänhet mer typiska, fjällande förändringar.

 

Hos både mannen och kvinnan kan psoriasis finnas runt analöppningen och gå ut över skinkorna. Analklåda är då ett vanligt symptom.

 

Kvinnor som ska föda barn kan behöva extra hjälp med att hålla huden så bra som möjligt för att minska risker för infektioner. Rådgör med din läkare.

 

Vad du kan göra själv

Många personer tål inte daglig tvättning av underlivet med tvål. Det gäller även hudvänliga och milda tvålar. Har du fått en rodnad med sveda eller klåda ska du helt undvika tvål. Att tvätta underlivet en till två gånger dagligen med ljummet vatten ger god hygien. Undvik kläder som skaver och irriterar huden, använd helst underkläder av material som andas, t ex bomull.

Vid vätskning är luftning av huden bra, och man kan gärna lägga en tunn kompress i hudvecken.

 

Behandling

Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig just för dig.

 

För behandling av psoriasis i underlivet används ofta en svag till medelstark kortisonkräm som även har en bakterie- och svampdödande effekt. Starkare kortisonpreparat ska undvikas där hud ligger mot hud. Andra preparat som också används vid invers psoriasis är takrolimus och pimekrolimus.

Behandlingsperioden med kortison ska vara begränsad och dosen ska sedan trappas ned och avslutas. Oftast är behandlingstiden kortare vid invers psoriasis än vid plackpsoriasis på övriga delar av kroppen. Man kan själv efterbehandla med en mild och mjukgörande kräm. I svårare fall kan man förskrivas ljusbehandling (UVB-ljus).

 

Tjära eller produkter som är någon form av ditranolpreparat bör i allmänhet undvikas eftersom de kan ge biverkningar i form av sveda och rodnad.

 

Läs mer om behandling av psoriasis här