Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Insändare: Från noll till TIOTUSEN

Här berättar Lars Bergkvist om en till synes liten förändring som inneburit enorm skillnad för honom. En annan typ av rollator har hjälpt honom från nära noll till 10 000 steg om dagen.

”Jag är 77 år och var 20 år när vår husläkare trodde att jag hade psoriasis, vilket visade sig vara rätt och som så småningom utvecklade sig till psoriasisartrit. Först långt senare, med de nya biologiska medicinerna, har jag märkt en klar förbättring av mitt tillstånd.

 

Jag är överviktig och har ständigt försökt motionera mycket genom promenader. Det har undantagslöst lett till inflammationer i hälarna men även i knäna, vilket har gjort det omöjligt att få rejäl motion. Min sjukdom har dessutom gjort mig mycket kutryggig med dålig balans som följd och jag har ramlat vid flera tillfällen på grund av detta. Med hjälp av rollator och käppar kan jag i alla fall hålla balansen på ett bra sätt.

 

I somras bytte jag ut min av regionen finansierade inomhusrollator till en utomhusrollator med luftfyllda däck, vilket gjorde det möjligt att gå längre sträckor utomhus. Jag märkte att med rollatorn kunde jag gå långt utan att hälar eller knän inflammerades!

Jag antar att den avlastning armarna ger på rollatorn gör skillnaden. Jag prövade sedan att gå inomhus utan rollator, men med två käppar, och det visade sig också fungera utan smärtor.

 

Sedan i somras har jag ökat från nära noll till nu 10 000 steg om dagen, hälften ute med rollator och hälften runt i lägenheten, i stort sett utan smärtor. Jag mår naturligtvis mycket bra av denna metamorfos rent allmänt, utöver effekten på psoriasisartriten.

 

Jag kände att jag ville dela med mig av mina erfarenheter, för mig är rollatorn nu inte bara ett hjälpmedel utan även ett motionsredskap.”

 


 

Skriv en insändare

 

Har du en personlig historia om psoriasis eller psoriasisartrit, åsikter om psoriasisvård eller det vi skriver om i tidningen?

 

Skriv till Psoriasistidningen, Bellmansgatan 30, 118 47 Stockholm eller mejla till marcus.rehnberg@pso.se så kanske vi kan publicera din insändare.

Skriven av: Lars Bergkvist